Bireyin herhangi bir zeka düzeyi problemi olmamasına rağmen okuma,yazma ve dil yeteneklerinde yaşanan özel öğrenme güçlüğüne disleksi denir. Halk tarafından bilinenin aksine disleksik bireyler ortalama ya da ortalamanın üzerinde bir zeka seviyesinde olabilirler. Buna örnek olarak ünlü disleksik sanatçıları örnek gösterebiliriz; Mozart, Albert Einstein, Thomas Edison, Goethe, Graham Bell…
Bir çok faktörün neden olduğu disleksi hastalığında, dislektik durum bir yada birkaç nedenin bir arada bulunmasına bağlı olabilir.
Disleksinin nedenleri doğum öncesi nedenler, doğum sırasındaki nedenler, doğum sonrası nedenler ve genetik (kalıtsal) nedenler olarak ele alınabilir…
Disleksi ve disleksiye bağlı oluşan öğrenim zorluğu, öğrenim güçlüğü gibi sorunların yüzde yüz tedavisini sağlayacak bir tedavi yöntemi yoktur.
Beslenme şekli, dislektikle olan diyalog biçimi, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri, ailenin tutum ve davranışları, dislektiklik düzeyi gibi faktörler tedavide başarıyı sağlayan ilk unsurlar olarak akla gelmektedir…
İlk olarak çocuğunuz ve yaşıtları arasında davranış farklılıkları gözlemliyorsanız bu sizin kaygılanmanız için ilk belirti olabilir. Bu farklı davranışların otizm belirtisi olduğunu düşünebilmek için otizm hastalığının sizi ve ailenizi nasıl etkileyeceğini ve en başta otizmin tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekecektir…
İnsan beyninin sağ ve sol yarı küresi farklı zihinsel becerilerden sorumludurlar. İki beyin yarım küresinin uyumlu çalışması günlük yaşantı ve okul başarısında önemlidir.
Sağ ve sol beyni koordineli çalışmayan kişilerde yaşanan bazı sorunlar şunlardır;…
Özel öğrenme güçlüğü tanımı, normal ya da normalüstü zihinsel yetenekleri olmasına rağmen, öğrenme sorunu yaşayan çocuklar için kullanılmaktadır.
Bu çocuklar herhangi bir özüre ( fiziksel, nörolojik, kültürel, duyusal, ruhsal ) sahip değillerdir. Ancak konuşma, dinleme, akıl yürütme, okuma – yazma, matematik, kendini ifade etme, anlama, dikkat yoğunlaştırma, düşünme…
Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bir öğrenme bozukluğu değildir. Bir davranış problemidir. Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite okul çağına gelmiş olan çocukların %3-5′inde bulunur. Bu durum okul çağından önce de görülebilmektedir. Ve kız çocuklarına oranla erkek çocuklarda daha…
Down sendromu, 21’inci kromozomu etkileyen bir kromozomal anormallikten kaynaklı bir durumdur. Down sendromu her 800 ila 1.000 doğumda bir tanesinde ortaya çıkmaktadır. Ve ırk, din ve ekonomik durumu ayırt etmez. Down sendromu normal zihinsel ve fiziksel gelişim…
Williams sendromu nadir görülen bir genetik hastalık olmakla birlikte 20 binde 1 olarak gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Bu genetik anormallik gelişimsel sorunlara neden olur. Williams sendromu ilk 1961 yılında ayrı bir genetik hastalık olarak isimlendirildi…
Yaşından çok daha gecikmiş çocuğun alıcı ve ifade edici dil becerilerinin dil ve konuşma dil ve konuşma sürecinde gelişiminin gerilik göstermesidir.
Çocuklardaki dil sorunlarında dilin hem anlama (alıcı dil) hem de üretim (ifade edici dil) alanlarında problemlerle karşılaşılabilir…